termosztatikus szelep

Kezelési útmutató termosztatikus radiátorszelepekhez

A termosztatikus radiátorszelep a helyiség hőmérsékletét automatikusan szabályozza.  A kívánt hőmérséklet a „termofej” megfelelő helyzetbe történő fordításával állítható be.  A hőmérséklet igény szerint a termofej fordításával korrigálható.

Használatával egyéni igényeknek megfelelő helyiséghőmérséklet beállítását teszi lehetővé. Helyes alkalmazásával elkerülhető a túlfűtés, továbbá költségosztás alkalmazása esetén hődíj-megtakarítást tesz lehetővé.

Nagyon lényeges, hogy  1 °C helyiséghőmérséklet csökkentés kb. 6% hőenergia-, illetve  hődíjmegtakarítással jár!

Az automatikus szabályozás során a fűtött helyiségben hasznosul a napsugárzásból, az elektromos, vagy gázzal működő háztartási és egyéb gépek használatából és a személyek hőleadásából származó hő.

Fűtési idény végén a szelepfejet teljesen nyissuk ki és hagyjuk így a fűtés őszi beindításáig!

Fontos!

Ha a helység hőmérséklete kellemes, de a fűtőtestet, vagy annak alsó részét hidegnek érzi, ne aggódjon, a termosztát megfelelően működik. A termosztát ki fog nyitni és meleg vizet enged a fűtőtestbe, ha a helyiség hőmérséklete a beállított érték alá csökken.

 

 Hőnyereség!

 

A napsugárzás, a konyhai készülékek, a világítás, a TV készülék stb. üzeme a helyiségbe hőt visz be és így növeli a helyiség hőmérsékletét.

A bevitt energiát hőnyereségnek hívjuk. Ezt a termosztát érzékeli és automatikusan zárja a szelepet, azaz a radiátorba nem enged hűtővizet. Ha hosszabb időn keresztül nincs hőnyereség, a termosztatikus fej automatikusan ismét nyitja a szelepet és a radiátor felmelegszik.

 

Éjszakai fűtéscsökkentés

 

Az energiatakarékosság érdekében célszerű a helyiség hőmérsékletét csökkenteni, pl. éjszaka vagy ha senki nincs otthon.

 

Szellőztetés

A fűtési idényben az ablakokat friss levegő beengedése céljából általában csak rövid időre nyissa ki. Ha mégis hosszabb ideig szeretne szellőztetni a termosztatikus fejet fordítsa a *  jelre.

 

Fagyvédelem

 Ha hosszabb időre elhagyja otthonát, a biztonság kedvéért tekerje a termosztatikus fejet a * jelre. Ennél a beállításnál a termosztát a helyiség hőmérsékletét 7- 8 °C-on tartja, így védelmet nyújt a fagyveszély ellen.

 

Ne takarja le a termosztátot!

A termosztátnak érzékelnie kell a helyiség hőmérsékletét, ezért körülötte a szabad légmozgást nem akadályozhatja vastag függöny vagy bútorzat.

 

Tisztítás

 A termosztatikus fejet csak gyenge tisztítószerrel, például mosogatószerrel szabad tisztítani. Ne használjon súrolószereket, alkoholt, oldó- vagy fehérítőszereket, mert ezek a termosztát fejet rongálják.

Egyes termosztatikus radiátorszelepek beállítása.

RAE modellnél:

A fehér beállító-gomb forgatásával lehet a kívánt helyiség-hőmérsékletet beállítani.                        A lehetséges beállítások az RAE-nél:

Időjáráskövető szabályozással rendelkező rendszereknél magasabb helyiség-hőmérsékletek csak különleges esetekben érhetők el.

Herz modellnél:

A helyiségben az alábbi körülbelüli hőmérsékleteket állíthatja be, ha a kézi kereket az adott jelölésre forgatja; a beszerelés módjától és a rendszer kivitelétől függően néhány fokos (K) eltérés előfordulhat.

A “4“ beállítás a komfortpont, és kb. 20 °C-nak, azaz a fűtés, a közérzet és az energiamegtakarítás szempontjából optimális beállításnak felel meg.

” * “ állásban a szelep kb. 6 °C környezeti hőmérsékletnél önműködően nyit és megakadályozza a rendszer befagyását.

A kézi kereket „0” állásba forgatva elzárja a termosztátszelepet és kikapcsolja a fagyvédelmet.

A fűtési időszak végén nyissa ki a termosztátokat a szabályozó óra járásával ellentétes irányba való forgatásával, így megakadályozhatja, hogy a szelepülésre szennyeződés rakódjon le.

Időjáráskövető szabályozással rendelkező rendszereknél magasabb helyiség-hőmérsékletek csak különleges esetekben érhetők el.